28.4 C
Craiova
duminică, 2 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalSe sparge Poşta Română

Se sparge Poşta Română

Executivul a cerut efectuarea unui audit pentru o evaluare corectă a costurilor practicate pentru serviciile de distribuţie. În şedinţa de guvern de miercuri a fost aprobată reducerea la jumătate a comisionului primit de Poştă pentru distribuirea pensiilor. Ministerul Comunicaţiilor va prezenta guvernului, până la finele lunii septembrie, un proiect de hotărâre privind strategia de restructurare a Companiei Naţionale Poşta Română, a anunţat, ieri, ministrul Iuliu Winkler. „În cursul săptămânii viitoare, consultantul ne va transmite raportul final de evaluare cu privire la restructurarea operatorului poştal. În termen de o lună vom depune la guvern un proiect de hotărâre în acest sens“, a declarat Winkler, într-o conferinţă de presă. MCTI şi Roland Berger Strategy Consultants au semnat, la finele lunii ianuarie 2007, contractul de consultanţă şi servicii financiare pentru restructurarea CNPR. Contractul se va desfăşura pe parcursul a 18 luni, iar onorariul consultantului este de 1,8 milioane de euro. Poşta Română are peste 35.000 de angajaţi, care-şi desfăşoară activitatea în 7.100 de oficii poştale, grupate în zece direcţii regionale. Acţionarii companiei sunt MCTI, cu o participaţie de 75%, şi Fondul Proprietatea, care deţine 25% din capital.

 

Comisionul, redus  de la 1,3% la 0,7%

 

Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale a declarat ieri că executivul a aprobat în şedinţa de miercuri o ordonanţă prin care valoarea comisionului plătit Poştei Române a fost redusă de la 1,3% la 0,7% din suma totală a pensiilor. „Măsura a fost luată la propunerea guvernului. Subiectul a fost discutat şi în şedinţa de săptămâna trecută, însă la momentul respectiv Ministerul Comunicaţiilor a cerut mai mult timp de gândire“, a precizat ministrul.

Potrivit ministrului Paul Păcuraru, Poşta este unul dintre cei mai mari consumatori de fonduri publice. „Odată cu creşterea pensiilor, a crescut foarte mult comisionul, respectiv de la 38 de milioane de euro, în 2001, la peste 65 de milioane în 2006 şi până la 82 de milioane în 2007, ceea ce este enorm“, a explicat ministrul Muncii.

Decizia va intra în vigoare imediat ce ordonanţa va fi publicată în Monitorul Oficial. Surse guvernamentale au declarat că săptămâna trecută au avut loc trei întâlniri între reprezentanţii Poştei şi cei ai ministerelor Muncii şi Comunicaţiilor. Discuţiile s-au axat pe valoarea comisioanelor şi analizarea rentabilităţii şi a profitului Poştei. În urma nemulţumirilor arătate de reprezentanţii CNPR, s-a decis efectuarea unui audit în cadrul companiei. Potrivit aceloraşi surse, în următoarea perioadă o reducere similară a comisionului practicat de Poştă va fi aprobată şi în privinţa alocaţiilor şi ajutoarelor de şomaj virate către cetăţeni.

 

Audit pentru evaluarea corectă a costurilor

 

Ministrul Economiei şi Finanţelor a cerut efectuarea unui audit „sever“ la Poşta Română pentru o evaluare corectă a costurilor cu distribuirea pensiilor. El a justificat măsura prin faptul că suma comisionului pe care statul îl plăteşte companiei pentru acest serviciu este mult prea mare. „Am dispus un audit sever la Poşta Română, în care să facem o evaluare clară a costurilor, deoarece nu mi se pare corect ca odată cu majorarea cu 70% a pensiilor, în intervalul 1 ianuarie 2007-1 ianuarie 2008, să majorăm comisionul companiei tot cu 70%“, a explicat Vosganian.

Soluţia avută în vedere este reducerea proporţională a comisionului odată cu mărirea pensiilor. La rândul său, ministrul muncii a precizat că, dacă va fi nevoie, se va recurge şi la efectuarea unui audit extern independent.

 

Soluţia alternativă, plata prin card

 

Pentru efectuarea plăţilor, o alternativă la serviciul poştal ar fi plata prin card. Vosganian propune ca persoanele instruite care fac parte din categoria pensionarilor din serviciile speciale, apărare, serviciile de informaţii, care locuiesc în municipii şi oraşe, să primească pensiile prin card. În acest fel, nu vor mai fi deservite de Poşta Română, a precizat ministrul finanţelor. Acesta a adăugat însă că pentru pensionarii din mediul rural nu se poate pune problema unei măsuri de schimbare a modalităţii de plată şi, prin urmare, această categorie de pensionari va rămâne în sarcina de deservire a Poştei Române.

 

Monopol până în 2012

 

Compania Naţională Poşta Română a înregistrat în 2006 un profit brut de 43,4 milioane de lei, în creştere cu 9,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2005, potrivit datelor furnizate de societate. Cifra de afaceri a fost de 814,98 milioane de lei (231 milioane de euro) pe 2006, iar estimările pentru 2007 indică o cifră de afaceri de peste 300 de milioane de euro.

Poşta deţine prin lege dreptul de serviciu universal. Pe baza acestui avantaj, compania a majorat cu 60% tarifele de la 1 august, şi a anunţat că le va dubla până la sfârşitul anului 2008. La nivelul UE s-a stabilit ca liberalizarea completă a pieţei serviciilor poştale să fie făcută din anul 2012. În prezent, doar Suedia, Germania, Finlanda, Estonia, Olanda şi Marea Britanie au eliminat monopolul de stat asupra acestor servicii. Uniunea a început eforturile de deschidere a pieţei serviciilor poştale încă din 1997.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS